Εκρηξη βόμβας εκδηλώθηκε κοντά σε πολυσύχναστο σταθμό λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον τραυματισμό 25 ανθρώπων, στην πρώτη τρομοκρατική -όπως δείχνει- επίθεση στην πόλη τα τελευταία επτά χρόνια.
Η βομβιστική επίθεση επέτεινε δραματικά την νευρικότητα που επικρατεί στην διεθνή κοινότητα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των πολλαπλών και κλιμακούμενων εξεγέρσεων στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
ΥΕΜΕΝΗ
Στην Υεμένη, ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ εξασφάλισε ψήφο υποστήριξης για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τους «πιστούς» του βουλευτές στο κοινοβούλιο, αν και το μισό περίπου σώμα απείχε από την ψηφοφορία.
Η επικύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα για 30 ημέρες, δίνει την εξουσία στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν και να προφυλακίσουν υπόπτους, καταλύει το σύνταγμα, επιτρέπει τη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και απαγορεύει τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα στην Υεμένη, αλλά το επίκεντρο της ημέρας είναι μάλλον οι πολιτικές παρά οι στρατιωτικές εξελίξεις. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και τον στρατηγό Αλί Μοχσέν αλ Αχμάρ, τον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο της Υεμένες ο οποίος εγκατέλειψε τον πρόεδρο Σάλεχ προκαλώντας ποτάμι αποστασίας διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτικών, δεν έχουν ακόμη αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα για την μετάβαση της εξουσίας.
Αρματα μάχης που ελέγχουν οι καθεστωτικοί και άλλα που ελέγχουν οι πιστοί του στρατηγού Αχμάρ, έχουν παραταχθεί αυτή την ώρα έξω από το προεδρικό μέγαρο και κοντά σε καίριες κρατικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, απέφυγε χθες να αποσαφηνίσει εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τον κ. Σάλεχ ή πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.
Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, η μεγάλη σύμμαχος της Υεμένης προς βορρά, εμφανίζεται να «ζυγίζει» ακόμη ποια πολιτική λύση θα αποβεί προς το συμφέρον της και αποφεύγει κάθε σχόλιο για την κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση κάλεσε τον λαό της χώρας να κατέβει την Παρασκευή σε πορεία μπροστά από το παλάτι του Σάλεχ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της 32χρονης εξουσίας του. "Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα φτάσουμε εκεί που είσαι και θα σε απομακρύνουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Al Jazeera, τονίζοντας μάλιστα πως οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικές.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Υεμένης, νωρίτερα σε ομιλία του στους διοικητές του στρατού, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου λόγω των προσπαθειών -όπως υποστήριξε- πραξικοπήματος κατά της ηγεμονίας του.
ΙΣΡΑΗΛ
Στην Ιερουσαλήμ, η βόμβα αφέθηκε σε τσάντα δίπλα σε στάση λεωφορείου στον κύριο σταθμό λεωφορείων της πόλης. Στην πολύπαθη πόλη πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές επιθέσεις αυτοκτονίας από τα μέσα του 1990 έως το 2004, που συχνά είχαν στόχους λεωφορεία και εστιατόρια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπήρξε ύφεση στις επιθέσεις.
Την τελευταία εβδομάδα όμως έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, που έχει τον έλεγχο της Γάζας, με την μορφή συνοριακών επιθέσεων και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τη Χαμάς, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, ενώ νωρίτερα τέσσερις είχαν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στην περιοχή Σατζαΐγια, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ένας πύραυλος Grad εκτοξεύθηκε από τη Γάζα και έπεσε στο κέντρο της πόλης Μπιρ Σεβά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άνθρωπος. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως σήμερα παλαιστινιακή ρουκέτα χτύπησε την πόλη Beersheba, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε νέες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Στη Σαουδική Αραβία, η βασιλική οικογένεια, αφού ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα γενναιόδωρα επιδόματα και παροχές συνολικού ύψους 93 δισ. δολ., σήμερα προχώρησε σε ένα μεγάλο βήμα, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στη χώρα. "Η πρώτη φάση των εκλογών θα αρχίσει το Σάββατο 19/5/1432", αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όπου βεβαίως χρησιμοποιείται το ισλαμικό ημερολόγιο. Η ημερομηνία που αναφέρεται υπολογίζεται ότι συμπίπτει με την 23η Απριλίου. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη κρίσιμη πολιτική υποχώρηση του καθεστώτος.
Βέβαια, μένουν ακόμη πολλά να εξακριβωθούν, όπως το εάν θα υπάρξει δικαίωμα ψήφου και για τις γυναίκες. Το 2005 στη Σαουδική Αραβία είχαν διεξαχθεί οι πρώτες τοπικές εκλογές έπειτα από 40 χρόνια, χωρίς τη συμμετοχή γυναικών. Οι επόμενες εκλογές είχαν προγραμματιστεί για το 2009, αλλά τότε η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αναβολή δύο ετών.
ΣΥΡΙΑ
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο τζαμί Ομάρι, στην πόλη Ντεράα στη Συρία, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Στην πόλη είναι εδώ και οκτώ ημέρες συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, διεκδικώντας πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς. Νωρίτερα, κάτοικοι είχαν αναφέρει σε αραβικά δίκτυα πυκνούς πυροβολισμούς προερχόμενους από το κέντρο της πόλης, χρήση χημικών αερίων καθώς και φωτιές σε διάφορα σημεία.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 6 ημερών ανέρχεται στους 10. Το κυβερνών κόμμα Baath έθεσε την αντιπολίτευση εκτός νόμου και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα δώσει 20 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία, μετά τις εξεγέρσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του ηγέτη της χώρας, τις πρώτες εξεγέρσεις στο «ισλαμικό τόξο».
Όπως μετέδωσε το Associated Press, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου συντάγματος, στην ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και των μη κομματικών κοινωνικών ομάδων, στη δημιουργία πλαισίου για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, στη δημιουργία επαγγελματικών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωση και στην ενθάρρυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον, είχε επισκεφθεί την Τυνησία για να δεσμευτεί για τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατική αλλαγή.
ΠΗΓΗ; http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/632261/ArticleNewsWorld.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου