Μπορεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι ο στόχος για το έλλειμμα συνεχίζει να επιτυγχάνεται, παρά τη δραματική εικόνα που καταγράφεται στα έσοδα - τα οποία όχι απλά υστερούν, αλλά παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με πέρυσι -, στο υπουργείο οικονομικών, όμως, η ανησυχία είναι εντονότατη για αυτή την κατάσταση, εν όψη μάλιστα και της έλευσης των ελεγκτών των δανειστών μας, την ερχόμενη Δευτέρα.
Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με σκοπό να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το ποιοι και πώς θα ελεγχθούν. Πέραν της απόφασης των κατασχέσεων σε πληρωμές τρίτων προς οφειλέτες του Δημοσίου, αναζητούνται τρόποι για να εισπραχθούν χρήματα από εκείνες τις κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ακόμα εκκρεμότητες με την εφορία.
Πρόκειται για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ΕΥΡΩ, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στην τελευταία περαίωση, και για αυτούς που είπαν "Όχι" στη ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, αυτοί θα οδηγηθούν σε έλεγχο για να εξυπηρετηθεί ούτως ή άλλως το αρχικό σκεπτικό της εξαίρεσής τους, που είναι να αποδείξουν το πόθεν έσχες για την απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.
Αναφορικά με αυτούς, που δεν αποδέχθηκαν το σημείωμα της περαίωσης, αλλά και όσους ουδέποτε έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση - και δεν πήγαν από μόνοι τους να υπαχθούν -, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για να διενεργηθεί τακτικός έλεγχος στους συγκεκριμένους φορολογούμενους. Μάλιστα, θα αποσταλεί σχετική πρόσκληση από την εφορία. Για το σκοπό αυτό, επανδρώνουν ξανά τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα (Π.Ε.Κ.) - με το πρόσχημα του κλεισίματος εκκρεμοτήτων -, τα οποία έχουν στην κυριολεξία ερημώσει, καθώς είχε αποφασιστεί οι υπάλληλοί τους να μετακινηθούν στις εφορίες.
Επειδή, όμως, εκτιμάται ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και ότι οι μετακινήσεις θα πάρουν χρόνο, επιχειρείται να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να δοθεί ακόμα μία ευκαιρία σε αυτούς τους φορολογουμένους να υπαχθούν στην περαίωση, αλλά χωρίς αυτό να φανεί ως τέτοιο. Δηλαδή, στην ουσία να εκκινηθεί μια διαδικασία, που να τους καλεί να πληρώσουν το φόρο, που θα πλήρωναν με την περαίωση, ώστε να μην υποστούν τον έλεγχο.
Πέραν όλων αυτών, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί το μοντέλο των προσωρινών ελέγχων κυρίως για Φ.Π.Α. Ο λόγος είναι ότι καλούν τους φορολογούμενους και αυτοί είτε δεν πάνε, είτε προσέρχονται στις εφορίες, αλλά δηλώνουν ότι δεν έχουν να πληρώσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπόχρεου, ο οποίος δήλωσε αδυναμία καταβολής φόρου προστιθέμενης αξίας ύψους μόλις 400 ΕΥΡΩ. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία σύνταξης έκθεσης για τέτοια ποσά μπορεί και να στοιχίζει ακριβότερα από το όφελος για το Δημόσιο !
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου